home contact      
   
     

Breaking News: Winnaar West Europese Super Marathon 2016 !! en topduif Floris NL13-1162834 beste ZLU van de laatste 3 jaar !! Dus asduif Pau 3 jaar en nu ook de beste ZLU duif !!

 
 
Home
 
Historie
 
Hoogtepunten
 
Methode
 
Galerij
 
Artikelen
  Spoor der Kampioenen
  De Fondkrant
  Topwings april 2014
  Barcelona juli 2014
  Jordan Staal naar het kweekhok
  Michel Beekman
  Top Pigeons
  Spoor der Kampioenen 2016
 
Topkwekers
 
Topvliegers
 
Uitslagen
 
Kampioenschappen
 
Nieuws
 
Contact
 

 
 

Spoor der Kampioenen 2016

Duiven zijn onze passie

Peet en Paloma Solleveld Maasdijk

Na jaren van noeste arbeid, nu dan de kers op de taart met de titel van W.E.S.M. 2016.

Terwijl overal in den landen in vele huiskamers de kerstbomen staan zit ik achter mijn pc om mijn opgemaakte gegevens van tijdens mijn bezoek aan het papier toe te vertrouwen. Deze periode van het jaar is altijd een tijd van bezinning, en om je gedachten de vrije loop te laten gaan. Zo zit ik zelf ook minutenlang voor mezelf uit te staren met de vraag hoe en wat ik nu eens allemaal aan het papier zou moeten toevertrouwen. “De Sol”, ik ken hem al jaren, heb zowel gelachen, maar zeker ook gehuild met hem en geloof me, om dit laatste te schrijven, ik schaam me er niets eens voor. Ondanks de tranen van toen des te meer voel ik de trots in mezelf om nu voor en over hem te kunnen en mogen schrijven als winnaar van de W.E.S.M. 2016. En bij de recentelijk gehouden verkoop ten bate van de ZLU omschreven ze Peet Solleveld als een van de beste fondspelers van Nederland van de laatste 25 jaar. Met het behalen van de fel begeerde titel van W.E.S.M. kampioen zette hij de kroon op zijn werk. Persoonlijk beschrijf ik het in mijn koptekst als “de kers op de taart”, maar goed, dat zijn allemaal maar woorden. Maar dat Peet Solleveld, voor bekende en door vrienden “Sol” genoemd, ondertussen door zijn presteren zeker in het rijtje van de betere fondmannen behoord dat staat. En door het behalen van deze, voor de ware fondmannen meest aansprekende en meer dan begeerde titel gaat ook zijn, of beter gezegd hun naam de gekende geschiedenis boeken in.

Peet Solleveld
Deze geboren en getogen Maasdijker zit, zoals de meeste wel weten alweer de nodige jaren in de sport. In het dagelijks leven is Peet werkzaam als keurmeester in de groente- en fruitsector bij zijn neef Piet Solleveld. En van Peet wetende is hij, en in dit in tegenstelling tot vele andere ons door zijn moeder in de sport gerold. Moeder Solleveld was het namelijk die met een vriend van het gezin duiven had. En toen Peet nog een klein ventje was, en eenmaal wat duiven thuis had thuis zien komen van een wedvlucht, ja, toen was hij gelijk verkocht. En nu, jaren later geeft hij aan haar nog iedere dag dankbaar te zijn. En als hij dan, eenmaal zijn intrede heeft gemaakt binnen de sport en zijn eerst gewonnen bekertje in ontvangst mag komen nemen van niemand minder dan wijlen Maarten Vellekoop, was het deze Vellekoop die de zaal aangaf met de, achteraf gezien Profetische woorden, “Mensen, dit kan wel eens een hele grote worden”. Daarom kunnen we eigenlijk over Peet heel kort zijn, Hij kwam, hij zag en hij overwon“.

Een kleine maar korte terugblik
Peet, kon in die tijd dat hij zijn intrede maakte direct een aardig deuntje meedraaien. Zo in de tweede helft van de jaren zeventig ontstond de toenmalige combinatie Sol-Stra-Sol. Een kampioenen formatie waar nu, heden ten dagen nog met respect over gesproken word. De eerste jaren op de programma vluchten om, na eenmaal overgeschakeld te zijn in 1991 hun eerste grote titel in de wacht te kunnen slepen. De combinatie werd namelijk 1e Kampioen Grote Fond van de toenmalige afdeling De Kustrook. Dit huzarenstukje flikte ze ook in het jaar 1993 en tevens wonnen ze in dat zelfde jaar de West Nederlandse Marathon. Goede duiven, met een pur sang duivenvakman was het geheim. En dat Peet met zijn duiven een vakman pur sang is bleek uit de jaren die volgden. Zo rond halfjaren negentig ontstond de toenmalige combinatie Solleveld-Holstijn. Vanaf het begin af aan van de start van deze combinatie tot aan het overlijden (mei 2002) van John Holstein waren hun de te kloppen mannen van het Westland. Ongelofelijke uitslagen werden er verwezenlijkt en als klap op de vuurpijl veroverde ze nog het eerste kampioenschap Superfond van Zuid-Holland wat toen ook, net als nu gelukkig weer uit één afdeling bestond.

Wat voor liefhebber is “De Sol”
Om u een voorbeeld te geven, en recentelijk las ik een stukje in de reportage van Poelstra en Znn over het in de reismanden vliegen van de duiven. Zo kan ik persoonlijk ook nog een mooi verhaal vertellen wat ik persoonlijk meemaakte bij “Den Sol”. Het was in de tijd dat hij nog samen vloog met John Holstein. Deze mannen hadden voor hun weduwduivinnen een onderkomen met een vrij grote ren. Vanuit het nacht- binnenhok konden de duivinnen door een klein vakje zo in de ren komen. Op een middag kwam ik met Peet samen bij de duiven aan, we kwamen de hoek van de hokken om, Peet klapte enkele keren in zijn handen en zei, “Dames, naar binnen de mannen mogen naar buiten”. Wat geschiede, een vrij grote ploeg weduwduivinnen, zonder een enkele uitzondering vlogen stuk voor stuk en hals over kop allen door de kleine opening het nacht hok in. Verbazend om te zien, maar zei mij persoonlijk voldoende om te weten met wat voor een liefhebber ik van doen had.

Het nieuwe begin
In een eerder verslag wat ik al eens over de combinatie heb geschreven omschreef ik het ook. Als de basis meer dan goed is, er een kapitein zich aan roer bevindt die kan lezen en schrijven met duiven is de weg terug naar de top een kwestie van tijd. Deze tijd gunde Peet zijn concurrente niet want al vrijsnel na zijn nieuwe start was hij terug van weggeweest. En juist in deze periode was het dat ook de jongste van het gezin, dochter Paloma zich meer tot de duiven aangetrokken voelde aangetrokken waarna de huidige combinatie dan ook is ontstaan. Maar zoals “Den Sol”, nu jaren later nog zo mooi aangeeft was het ook in die tijd, “Er moest eerst gezaaid worden nadat er pas geoogst kon gaan worden”. Maar echt, er werd over de Sol al vrijsnel gesproken en of gefluisterd, “He is back”. En om enkele kleine voorbeelden te geven met dat hij ook daadwerkelijk meer dan terug aan de top was mag u zelf oordelen met zoal;

1e Nationaal Bordeaux ZLU Jaarlingen 2007, 1e Keizer ZLU, 1e Super Prestige etc. 2008.

Hieronder ga ik hem, “De Sol” diverse vragen voorleggen over het wel en wee van de duivensport

Wie is Peet Solleveld ?

Getrouwd, vader van?
Peet is getrouwd met Natasja en samen zijn ze de ouders van zoon Renato en dochter Paloma.

Waar woon je?
Maasdijk.

Wanneer en hoe ben je in de sport gekomen?
Zie hierboven omschreven.

Wanneer kwam de overgang om naar de overnachtfond te gaan?
De overgang vond eigenlijk plaats eind jaren 80.

Van wie leerde je eigenlijk het spelen met duiven?
Het spelen met de duiven heb ik geleerd van Nol v Straten. Omdat Nol in het verleden een Combinatie had gevormd met Maarten Vellekoop wist hij van de hoed en de rand. Zeker in de details was hij heel sterk. De fijne kneepjes van het fondspel is mij bij gebracht door Willen Peeman. We hebben uren zitten debatteren over het wel en wee van onze gevleugelde sportvrienden. Een werkelijke prachtvent die ik heden ten dage nog heel erg mis.

De hokken

Wat voor soort hokken heb je?
De hokken die bij ons staan zijn van de firma Punt en het jonge duivenhok is van de firma de Heus.

De afmetingen van het hok?
Het Punt hok is 13,5 meter lang en het jonge duivenhok een meter of 10.

Hoe staat het hok?
Het Punthok staat op het ZO en het jonge duivenhok op het ZW.

Hoe komt de verse lucht in het hok?
De verse lucht komt onder de pannen vandaan. Het dak heeft een overloop van denk 1 centimeter.

Waar gaat de afgewerkte lucht het hok uit?
De afgewerkte lucht kan er uit via de achterkant (5 centimeter overloop) of de nok. Maar om eerlijk te zijn heb ik er de ballen verstand van zegt hij. Gevoel in het hok bij binnen treden, hoe het ruikt, en opletten voor eventueel tocht is veel belangrijker.

Hoe is het met de zon op het hok?
Doordat het hok op het ZO gericht staat benut je de zon volledig.

Is het belangrijk om de temperatuur te kunnen regelen in het hok?
Denk wel dat het belangrijk kan zijn om de temperatuur in je hok te kunnen regelen. Ik ben afhankelijk van het weer. Ga ook geen aanpassingen doen om het één en ander te kunnen regelen. Ga goed dus waarom zou ik.

Hoeveel duiven zitten er op het hok en hoe zijn die verdeeld?
Het Punthok is verdeeld in 4 afdelingen van 2 meter waarop in elke afdeling zich 9 weduwnaars bevinden. Heb dan ook zuurstof genoeg in deze ruimtes. In de andere twee afdelingen van 2 ½ meter zitten de paters( +/- 40) en de kwekers. In het jongenduivenhok zitten ook de weduwduivinnen.

Wil je zelf nog iets kwijt in deze?
Het leuke is wel dat dit mijn 3e hok is. Dit is natuurlijk de 3e locatie waar ik nu mijn duiven heb. Tweemaal verhuisd. Dus voor de duiven maakt het niet zoveel uit in welk hok ze zitten!!!! Als het maar goed is denk ik zo. Plus de kwaliteit van de duiven en de melker. Eerst aan de Tuindersweg Maasdijk( N.A. Solleveld & Zn, Sol-Stra-Sol). Daarna op de Hoge Geest Naaldwijk (Solleveld-Holstein) en nu weer in de Maasdijk.

De duiven

Wat is de oorsprong van je goede duiven?
De oorsprong van mijn/onze duiven gaan we terug naar eind jaren 70 begin jaren 80. De eerste fondduiven kwamen bij W. v.d. Burgh & Zn. Waren bij ons in de club lid en mijn vader kocht toen bij Piet enkele Aarden juweeltjes. Eén van deze duiven bleek later een geweldige kweker te gaan worden. Dit was een zoon van de legendarische “Aarden 2” van vd Burgh. In 1981 ben ik bij Wim Peeman 4 Braakhuizen wezen kopen uit zonen van het Super koppel van Marcel Braakhuis. Ook hier waren de nazaten fantastisch. Mijn beste fondduif en die zit nog steeds door mijn stam verweven heb ik ook bij Wim Peeman gekocht en dat was mijn “Rode Willem”. Halfbroer van Willem zijn 1e Nat Bordeaux. “Jordan Staal” en de “Blue Fire” zijn aan vaderskant de 3e generatie van hem dus een megakweker geweest. Naderhand zijn er vele duiven bijgehaald. Met mijn oude maat John van Holstein hebben we een hele ronde gekocht bij Roger Florizoone. Dit heeft onze duiven een enorme boost gegeven. Maar natuurlijk zijn er door de jaren heen ook diverse meer dan bruikbare van mijn grote Limburgse vriend Good old Heintje Brassé gekomen. Nu uit het oog springen wel de duiven van Luc v Coppenolle (stambewaarder van het Florizoone ras) en Leo Pronk. Maar ook met de duiven van Cock-Curfs, v.d. Weijden en een super van First Prize Pigeons zijn we goed.

Wat zijn de beste kwekers en van welke oorsprong zijn deze?
Mijn beste kwekers zijn de “Red Chief”, “de Leo” en de “Lucky Luc”. De “Red Chief” was een kleinzoon van de “Rode Willem” maar is helaas vorig jaar overleden. Is o.a. de vader van “Jordan Staal” ( 1e asduif ZLU St Vincent over 4 jaar) en de “Blue Fire” ( 3 x in de eerste 45 Nationaal in 1 jaar!!!!) om er zo maar 2 te noemen. “De Leo” is een zoon van de 1e Int Bordeaux van Leo Pronk. Gekoppeld tegen een duivin van Luc v Coppenolle (“De Lucia”) uit zijn Perpignan lijn. Haar zusje gaf zoal bij Paulssen en Zn in het Limburgse Roosteren de 3e nat. Marseille. Dit koppel heeft al meerdere fantastische vliegers gegeven zoals “de Patrick” met een 13e nat Pau. Vloog dit jaar 3 op 3 op de ZLU vluchten en werd 3e kampioensduif van Kring Westland. “Bruce Lee” met o.a. de 25e Nat Barcelona. Mijn eerste van Marseille dit jaar. En vervolgt hij, de jongen van dit koppel vliegen ook in de eerste 10 van een jonge duivenvlucht en zijn voorop van een Bourges, Chateauroux of een Ruffec. Werkelijk alles kunners of beter gezegd vult hij aan, duiven met een geweldig kompas. Dan de “Lucky Luc”. Ook van Luc v Coppenolle. Is een inteelt product van de Barcelona van Roger Florizoone. Staat gekoppeld tegen een kleindochter van de “Blue Fire”. Ook een hele beste kweker. Vader van de “Floris” 27e nat Pau, 60e Nat Perpignan, 68e Nat Perpignan en 99e Nat Pau om zo maar 4 prijzen van hem te noemen. Dan “de Staart” met een 65e Nat Narbonne. “De Vale Zwartstaart”. Als laatste wil ik de “Roger” noemen. Een Florizoone duif en wel uit zijn vermaarde Molenaarslijn gekoppeld tegen een duivin van zijn STAR “de Witneus”. “De Zwarte Roger” is een volle zoon van hem en werd vorig jaar gekroond tot 2e Asduif Internationaal van Marseille over 5 jaar. Dit jaar op het veld van eer gesneuveld. Ook de “Bonte Roger” (volle broer “Zwarte Roger”) kon er wat van. Deze doffer vloog o.a. een 8e Nat Cahors en een 9e Nat Agen.

Hoe bouw je een stam zoals jij bezit nog meer omhoog?
Mijn stam probeer ik omhoog te krijgen door alleen maar duiven erbij te halen die misschien nog beter zijn dan die hier zitten. Vorig jaar zijn er twee van de Comb Paulssen & Zn bijgehaald. Deze duiven (halfbroers 3e Nat Marseille) zijn gekweekt uit een volle zuster van mijn Lucia. Eén doffer op het vlieghok geplaatst en één op de kweek gezet. Het resultaat verbluffend. Dit jaar vloog de Rode Favoriet zoals ik hem noem als jaarling direct de 67e Nat Agen en de 273e Nat Marseille. Ook zijn er vorig jaar twee jongen van de absolute cracks van Europa Smeyter-Restiaans naar de Maasdijk verhuist. Dit jaar zijn er twee uit de beste Barcelona duif van Bert Saarloos bij gekomen. Ook een jong uit de 1e Nat Perpignan (Kamikaze). Twee kinderen van een zoon van de 1e Nat Perpignan van Erik Limbourg. En als laatste twee van Team Vollebregt. En ook volgend jaar zullen enkele Belgische nazaten van toppers naar de “Dijk” komen. O.a. van Ulrich Lemmens. Maar ook is Peet hoopvol van twee jongen die hij verkreeg door een koppel eieren van de Belgische grootmeester; Erik Limbourg. Peet had namelijk een jong van hem opgevangen en als dank kreeg hij een koppel eieren. En nee, niet zomaar iets, hij kreeg een koppel eieren van een zoon van de 1e nationaal Perpignan.

Als je duiven bijhaalt gaat dan je voorkeur naar inteelt duiven, gekruiste of prestatieduiven?
Ik kijk puur naar prestatie duiven als ik wat bij haal. Zijn ze ingeteeld is dat een mooie bijkomstigheid. In het geval van de duiven van Paulssen is het wel duidelijk dat het om dezelfde lijn ging.

Wat denk je wat beter is voor op het kweekhok, toppers zelf of kinderen daarvan?
Je weet nooit waar je geluk ligt met het kweken. Je zou zeggen de toppers. Rode Willem was zelf een geweldige vlieger. Heeft zelf nagenoeg geen goede duiven gegeven maar de nazaten van zijn kinderen waren extreem goed. Noemen we iets niet een intermediaire vererving?

Wat zoek je bij een kweekduif, een goede vleugel, oog, spieren, resultaten of een mix van deze?
Bij een goede kweekduif/vliegduif zie ik graag een mix van alles. Een geweldige vleugel. Graag een rijk oog. Heerlijke zachte pluim en lekkere soepele spieren. Maar heeft een duif wat mankementen en vliegt heel hard. Zal me een zorg zijn.

Is het belangrijk dat een fondduif zachte en vette pluimen bezit?
Ik denk wel dat het van wezenlijk belang is dat een fondduif een zachte pluim heeft. Heb nog nooit een fondduif gevoeld die dat niet heeft. Misschien in de winter als ze slecht verzorgd zijn.

Wanneer worden de duiven gekoppeld?
De kwekers worden de laatste week van December gekoppeld en de fondmannen zo rond de 2e week Maart.

Hoeveel jongen brengen de vliegduiven groot?
De vliegers brengen sinds een paar jaar allemaal een nest jongen groot. Duivinnen 1 en de doffers 1.

Beheer van het gehele hok Solleveld

Hoeveel vliegduiven bezit je?
Onze vliegploeg bestaat uit 36 weduwnaars en zo rond de 40 paters.

Hoeveel jaarlingen zitten hierbij?
Dit zijn de 40 paters.

Wat is je spelsysteem?
Uitsluitend weduwschap.

Hoe heb je dit spelsysteem geleerd?
Weet ik niet meer. Het meeste heb ik mezelf aangeleerd.

Hoe bereid je de duiven voor richting de grote fond?
De duiven gaan richting de grote fond nagenoeg elke week de mand in. Uiteraard wordt er in aanloop naar de eerste vlucht wat gas terug genomen om optimaal voorbereid en uitgerust aan de start te komen.

Hoeveel fondvluchten krijgen ze per jaar?
Ze krijgen ten alle tijden 2 of 3 vluchten voorgeschoteld.

Op welke vluchten en afstanden speel je de jaarlingen?
De jaarlingen heb ik in het verleden ook vaak 3 fondvluchten gegeven (NPO vluchten)
Volgend seizoen kan het zo zijn dat er 3 ochtendlossingen gaan bij komen in de Sector. Als dat zo is gaan de jaarlingen daar op gespeeld worden. Dit jaar had ik ze 3 of 4 eendaagse vluchten gegeven en zijn toen allemaal naar Narbonne gegaan. Dit werd voor mij één grote ramp. Heb er 21 vd 40 thuis gekregen.

Hoe speel je de duiven als jong?
De jongen gaan vanaf de eerste vlucht de mand in. Verduister ze even zodat ze mooi een vluchtje of 7 mee kunnen. De latere speel ik op de natour.

Op welke afstanden en hoe vaak worden de oude duiven vooraf aan de grotefond gespeeld?
Gaan vanaf vlucht 1 de mand in.

Doe je de duiven nog extra motiveren?
Met het invliegen wordt er niet getoond. Eerste fondvlucht ook niet. Tweede fondvlucht gaan de duivinnen er onder de middag erbij. Bij een evt derde vlucht doe ik dat ook maar ga op de dag van inkorving soms nog wel 2 of 3 x een kilometer met ze weg om ze ff te lappen.

Hoe doen jullie de duiven voeren?
Het voeren doen we in de broedbak bij de weduwnaars en in 1 bak bij de paters.

Hoeveel tijd zit er tussen de vluchten?
De tijd tussen de vluchten is bepalend hoe zwaar de vlucht geweest is. Misschien ben ik hiermee niet eerlijk want ik maak van te voren vaak schema’s waar mijn vrienden heen moeten en daar wijk ik niet gauw vanaf. Bv Pau-St Vincent-Perpignan. En Barcelona-Narbonne. Agen –Marseille/Narbonne.

Doe je veel en vaak zelf africhten?
Richt mijn duiven nooit af. Behalve met een eventueel laatste inkorving.

Wat zijn zowel voor de oude, de jaarlingen en de jonge de selectienormen?
De oude worden uiteraard op hun prestaties geselecteerd. Al moeten wij met onze fondboys wel wat voorzichtig zijn. Sommige zien het licht pas na 3 jaar en kunnen dan extreem goed zijn. Jaarlingen en jongen worden op stamboom aangehouden.

Maak je notities van de duiven/per duif?
Maak geen notities op papier van elke duif. Doe dat wel in mijn hoofd.

Verkies je een duif met veel prijzen of liever met minder maar wel pure kop?
Ik verkies liever een duif met pure kopprijzen dan een duif met veel prijzen. Al is het ook weer een kunst van zo’n duif om weer zo veel prijs te vliegen.

Medisch

Wat is jou mening op het medische gebeuren?
Het medisch gebeuren wordt hier verzorgd door Herbots en de Weerd. Raf is mijn dierenarts. Al moet ik zeggen dat ik nooit op welke praktijk dan ooit kom. Het laatste dat ik bij een dierenarts geweest ben is om mijn kat te laten in slapen en dat is inmiddels al denk 10 jaar geleden. Heb me wel voorgenomen om hier komend seizoen wat in te gaan veranderen.

Hoe zie jou medische plaatje eruit het jaar rond?
Het medisch plaatje is denk best simpel. Drie weken voor de eerste grote vlucht (Pau) krijgen de duiven voor het eerst wat tegen het geel. Dan wordt er half in het seizoen voor een fondvlucht gewerkt met Belgatai/Belgaform en Belgasol.

Wanneer zijn bij jou de vaccinaties en waar ent je zoal tegen?
Er wordt geënt tegen de paramixo. De jongen krijgen ook een pokken enting. Smeren.
Verder in de rui een paratyfus kuur.

Doe je ook iets tegen wormen?
Na de rui blind een wormen kuur.

Wil je zelf nog iets kwijt in deze?
De duiven krijgen in de winter 2 tot 3 x in de week wel wat over het voer(o.a. eiwitten). Veel elektrolyten door het water. Of met de elektrolyten het voer mee aanmaken. Probeer ze ook in de winter heerlijk te verwennen. En het bezig zijn met de duiven. Opserveren. Ruiken. Kijken. Iets door hebben voordat het kwaad kan.

Het voeren

Hoe worden de duiven gevoerd?
Het voeren gebeurt in samenspraak met de firma Beyers. Heb uiteraard mijn eigen schema maar luister zeker naar de aanwijzingen van Beyers goeroe en voerspecialist Patrick de Muylder en naar mijn maat Dick de Leeuw.

Het schema is als volgt.
Vitesse 3/4 VDAB 1/4 24 Superdieet
Vanaf 300 km 1/3 Galaxy Light 1/3 Galaxy Energy 1/3 24 Superdieet
Eendaagse fond en Grote fond Long Distance en de Beyers Elite Energie mix.

Naast het voer worden er pinda’s gegeven bij het opvoeren. Na elke middag/avond training ligt er wat snoepzaad naast hun bakje klaar. Doe mijn snoepzaad wel een klein beetje aanpassen. De doffers krijgen bij thuiskomst volle bak. In het water wat overigens de hele week gewoon water is doe ik bij thuiskomst Herbosol in of honing met een calcium/magnesium tablet. Op de zondagmorgen kunnen de doffers in bad wat eigenlijk de hele week blijft staan. Kunnen dus zelf bepalen wanneer ze willen baden. Staat wel omgekeerd als ze thuis komen. Ook krijgen ze standaard elke zondagmorgen eiwitten over het voer. Powerplay of Optimix van Herbots aangemaakt met hun olie. Tijdens de winter wordt de Galaxy rui gegeven en de kwekers moeten het met Galaxy kweek doen. Wordt bij de kwekers wel af en toe wat over het voer gedaan. Ook extra eiwitten. Ook krijgen de duiven om de dag een zelf gemaakte bak allerlei. Haal bij mijn dierenspeciaalzaak Paul Groeneveld menig emmertje en meng dan alles door elkaar heen. Vaak nog aangevuld met biergist,extra snoepzaad,roze poeder ect. Ten alle tijden zitten er de paarse en blauwe emmer van DHP bij. En uiteraard veel grit/roodsteen.

Mooiste kampioenschappen
Ik ben zo vrij geweest de mooiste en meest aansprekende titels zelf uit te filteren en eerlijk, het is een heel indrukwekkend lijstje geworden.

4 x 1e ZLU kampioen aangewezen Afd.12
3 x 1e ZLU kampioen onaangewezen Afd.12
3 x 1e NPO kampioen aangewezen Afd.12
3 x 1e NPO kampioen onaangewezen Afd.12
3 x ZLU kampioen onaangewezen Fondclub de Glazen Stad
3 x Keizergeneraal Afd.12
3 x Keizergeneraal Fondclub de Glazen Stad
2 x West-Nederlands-Marathon kamp. SNZH (Samenspel Noord- en Zuid-Holland)
3 x ZLU kampioen aangetoond Fondclub de Glazen Stad
1e Keizer ZLU
1e Super Prestige ZLU
1e Superfond kampioen Afd 5
1e Keizer NPO vluchten SNZH (Samenspel Noord- en Zuid-Holland)
1e Super Prestige SNZH (Samenspel Noord- en Zuid-Holland)
1e NPO onaangewezen SNZH (Samenspel Noord- en Zuid-Holland)
1e NPO aangewezen SNZH (Samenspel Noord- en Zuid-Holland)
1e ZLU Cup SNZH (Samenspel Noord- en Zuid-Holland)
1e Keizer ZLU Cup SNZH (Samenspel Noord- en Zuid-Holland)
1e Nederlander Europa Beker
1e Nederlander beker van Vlaanderen
1e Asduif St Vincent (“Jordan Staal”) ZLU over 4 jaar
1e W.E.S.M.

Opsomming van de prijzen Nationaal in de eerste 25
1e Nat Bordeaux ZLU JL, 4e Nat Barcelona, 4e Nat Albi 5e Nat Cahors, 6e Nat Tarbes, 7e Nat Dax, 7e Nat Marseille, 8e Nat Cahors, 9e Nat Tarbes, 9e Nat Agen, 9e Nat Bordeaux, 12e Nat Bordeaux, 13e Nat Pau, 13e Nat Marseille, 14e Nat Bordeaux, 14e Nat Bordeaux, 15e Nat Bordeaux, 17e Nat Dax, 19e Nat Carcassonne, 20e Nat Bordeaux, 21e Nat Bordeaux, 22e Nat Bordeaux, 22e Nat Montauban, 23e Nat Dax, 23e Nat St Vincent, 24e Nat Dax, 25e Nat Bordeaux, 25e Nat Barcelona etc. etc.

Een topper wat extra uitgelicht
In gesprek zijnde over de duiven komen we ook bij enkele van zijn toppers terecht. Hieronder zal ik dan ook diverse van deze paradepaardjes omschrijven.

Ik begin met “Floris”. Dit is een inteelt product van “De Barcelona”, of van “De Witneus” van Roger Florizoone. En zegt Sol, is maar net hoe je dit wil omschrijven. En beide, zowel ondergetekende als de Sol zelf zijn nog in de toch wel gelukkige omstandigheid dat we beide toppers van Florizoone nog in handen hebben mogen hebben. Zijn vader is de “Lucky Luc” van Luc van Coppenolle en de moeder een kleindochter van de “Blue Fire” (misschien wel zijn beste duif ooit). Maar de vernoemde “Floris” speelde zoal; 27e nat. Pau 2015, 60e nat. Perpignan 2015, 68e nat. Perpignan 2016, 99e nat. Pau 2016 en een 301e nat. St. Vincent 2016. Peet geeft zelf hierover aan;

Leuke anekdote is wel dat de Floris een duif is die vroeg weet te vallen. Zo viel hij van Pau om 5.36 uur en van St Vincent zelfs om 5.08 uur. Toen we op Perpignan zaten te letten en er hier en daar een duif binnen druppelde hoopte wij ook nog wat thuis te krijgen. Daar wij pas een biertje nemen als de eerste duif is gevallen hadden we op Perpignan de moed opgegeven en zo even voor half 11 namen we toch maar een gerstenat. Onder het genot van enkele slokken bier zaten we te raaskallen waar de “Floris” zich zou bevinden. Hoe laat zou die me wakker gaan maken? Gaat hij me überhaupt wakker maken. Dit met de slechte Narbonne nog in mijn hoofd. Plots hoorde we wat gefladder boven ons hoofd. Het bleek een duif te zijn die net leek of hij ons nog zag zitten en boven onze hoofd op het warenhuis viel. We zaten bij de buurman zijn hok en dat is totaal niet de plek waar mijn duiven horen te vallen. De duif bedacht zich geen moment en vloog direct naar de klep. Een schitterende belevenis die ik nog maar zelden heb meegemaakt. Direct ging de melding op mijn telefoon af (we konden niet zien welke duif het was) en daar stond te lezen dat mijn 1e Getekende de “Floris” geconstateerd was om 22.31.57 uur. Wat was dat gaaf om mee te maken. Mijn vaste letter Tinus Vellekoop heeft het er nu nog over.

De drie musketiers van het Westland behalen de titel
De drie toppers die voor vader en dochter de titel binnenhaalde omschrijf ik maar als de drie Musketiers van het Westland.

“Obama” NL 12 - 1540470, als zoon van “De Roel” en een inteelt product van de “Donkere Barcelona” van First Prize Pigeons gekoppeld tegen een duivin van Ewout v.d. Weijden.

“Bruce Lee” NL 12 – 1540371, “Bruce Lee” met o.a. de 25e Nat Barcelona komt uit “De Leo” en dat is weer een zoon van de 1e Int Bordeaux van Leo Pronk. Gekoppeld tegen een duivin van Luc v Coppenolle (“De Lucia”) uit zijn Perpignan lijn. Dit koppel heeft al meerdere fantastische vliegers gegeven zoals “de Patrick” met een 13e nat Pau. Vloog dit jaar 3 op 3 op de ZLU vluchten en werd 3e kampioensduif van Kring Westland.

“Floris” NL 13 – 1162834, is een inteelt product van “De Barcelona”, of van “De Witneus” van Roger Florizoone. Zijn vader is de “Lucky Luc” van Luc van Coppenolle en de moeder een kleindochter van de “Blue Fire” (misschien wel zijn beste duif ooit).

Een mooi en machtig bezoek
Het was alweer een tijd geleden dat ik bij de “Sol” op bezoek ben geweest maar het voelde als gisteren. Mijn eigen grootvader, en trots als ik ben schreef de meer dan bekende en grootste schrijver aller tijden (A.S.) hier jaren na de dood van mijn grootvader nog over, en deze gaf mij als klein ventje altijd al aan, “Om kampioen te worden is niet zo moeilijk, maar om het te blijven”. En juist, de titel van W.E.S.M. gaat nu naar het Westland naar de man die al zolang hij meedraait in de sport een kampioen is en mijn inziens ook altijd zal blijven !!!

Johan Hamstra

 
815367 bezoekers sinds 11-2012
© 2024 - Microbel Nederland